Faceți căutări pe acest blog

marți, 29 decembrie 2009

Cozonac



INGREDIENTE ALUAT


- 1kg faina (folosesc “DOBROGEA” pentru cozonac)
- 50g drojdie (pachetel galben “BUDAFOK”)
- 250g zahar
- 500ml lapte de 3,5% grasime (uneori mai adaug inca doua-trei linguri, daca simt ca alualtul este prea vartos, ideal este sa fie spre moale)
- 200g grasime, ulei si unt topit
- 5 galbenusuri
- 1 lingurita rasa de sare
- arome - coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie, ….. fiecare dupa gust
UMPLUTURI : rahat , nuca,mac ,cacao.... sau...ce va place !Eu am facut bezea din albus de ou +zahar+nuca tocata sau mac(intra 3 albusuri la un cozonac).In partea cu rahat am pus simplu.

Mod de PREPARARE:

MAIAUA, o fac din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte!

- presar peste maia o mana de faina si o las la loc cald, vreme 10-15 minute, ca sa creasca, pana se "crapa faina".
- galbenusurile le frec cu sare, coaja de lamaie si portocala
- adaug maiaua, restul de lapte caldut si galbenusurile frecate de mama focului
- amestec cu mana si incep sa framant usurel, ajutandu-ma de grasimea care trebuie sa fie calduta
- pe masura ce aluatul se leaga, inmoi mana in grasime, nu o torn in aluat, pana ce o incorporez pe toata
- framant bine, vreme de 30 minute, impaturind aluatul, laundu-l la pumni si cand se supara, il iau in mana si apoi il trantesc de castron, pana ii trece
- acopar castronul cu un servet si il pun la crescut, in loc cald si ferit de curent, cam o ora si jumatate.






E VREMEA SA-I MODELEZ:

- iau aluatul crescut si il impart in doua pentru cei doi cozonaci
- mai impart fiecare jumatate iar in doua
- intind doua foi pe o pelicula fina de ulei
- le pun umplutura si ii rulez
- apoi impletesc cate doua
- ii mai las in tavi la crescut, vreme de 40 minute
- ii ung cu galbenus de ou amestecat cu lapte, sa le dau o fata faina
- ii mai presar cu zahar, mac sau susan(nu este obligatoriu).

AMU', HAI LA CUPTOR !
- ii coc in tavi tapetate cu hartie de copt unsa cu unt, la 180 C, cam 40-45 minute .Mai spre sfarsit dau focul mai micut sa nu se parleasca !

SECRET, ...daca o fi secret?
- faina ii musai sa o tin la cald de cu seara.


Rezultatul final.....un deliciu:


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu